Reklama
 
Blog | Miloš Gregor

Óda na přímou volbu

Jsem rád, že první přímá volba rozptýlila všechny obavy pochybovačů. To bylo povyku, to bylo kritiky, ale zkušenost posledních měsíců, zejména pak posledních týdnů, nám ukálaza, že vše bylo naprosto liché.

No uznejte – od v rekordně krátkém čase kvalitně připraveného prováděcího zákona, přes hladký průběh sběru podpisů pro kandidáty, až po pozitivní a férovou kampaň všech kandidátů a dobře zvládnutou roli médií. Druhé kolo voleb jen utvrdilo nás, pozitivně smýšlející lidi, že je vše v pořádku (kampaně nebyly manipulativní, neobjevovaly se žádné podpásovky, povrchní ani absurdní pseudotémata, vládl smířlivý tón obou kandidátů atd.). A obavy z polarizace společnosti? Ale jděte…

Už se těším, který z dvojice Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg bude národ sjednocovat a spojovat po dalších pět, snad i deset let. Pevně věřím, že vzájemný respekt, úcta a vstřícnost, kterou kandidáti projevovali jeden druhému, se nadále bude snášet i z Hradu na nás, běžné občany České republiky. Štěstí, že zásluhy na tomto stavu nebudeme muset přenechat Parlamentu, ale dobrý pocit, že jsme k tomu svým dílem přispěli, budeme mít všichni. Jak vidno, přímou volbu osobností český národ zvládá bravurně. Tak koho takto budeme volit příště? Co poslance? Nebo raději ministry?

Reklama