Reklama
 
Blog | Miloš Gregor

Vypočítáme si ideálního politika?

„Tak tu zase máme volby.“ A podobně jako před jinými volbami, i letos se objevilo hned několik iniciativ, sružení a skupin, které voličům pomohou s těžkým rozhodováním. Necelé dva týdny před krajskými volbami se na internetu objevila mj. i volební kalkulačka. Voliči by po zodpovězení několika otázek měli zjistit, která z kandidujícíh stran je jim svým programem nejbližší, kterou volit. Ale je tomu tak?

Autoři si zaslouží uznání, za projektem je vidět velký kus práce spousty lidí. Jelikož se jedná o volby do krajských zastupitelstev, bylo potřeba nashromáždit programy všech kndidujícíh stran ve třinácti krajích. Pokud nesledujete politiku denně, volební kalkulačka vás nasměruje ke straně (nebo ke stranám), s kterou byste měli mít ve vybraných oblastech největší programovou shodu. S blížícími se volbami však s rozčarováním sleduji, jak někteří lidé vnímají „výsledky“ kalkulačky jako bernou minci při svém rozhodování, koho zvolit. A v tom vidím problém.

Programy stran by zajisté měly být důležitou součástí našeho rozhodování, ale rozhodně by se nemělo jednat o jediné kritérium. Ve většině, ne-li ve všech krajích po volbách vzniknou koaliční vlády (ať už oficiální, nebo menšinové vlády s „tichou“ podporou jiných subjektů). Předvolební průzkumy zatím nenasvědčují, že by některá ze stran byla v některém kraji natolik silná, aby po volbách vládla sama. Koaliční vlády vždy znamenají ústupky pro všechny zúčastněné. Někdy menší, někdy větší, ale vždy jsou třeba. Strany tak nejspíš nebudou schopny plnit svůj program na 100 %, i kdyby jejich představitelé sebevíc chtěli. Druhým důvodem, v současné politické kultuře možná ještě výraznějším, je bohužel fakt, že ne vždy můžeme politikům věřit. I kdyby měli nakrásně možnost celý svůj program 100% splnit, kdo z vás by v současné atmosféře odhalování nejrůznějších afér a skandálů politikům věřil, že tak učiní? Nebylo by to poprvé a nejspíš ani naposledy, kdy by politici nedodrželi slovo, mystifikovali, nebo alespoň překrucovali fakta, jak se jim to zrovna hodí. Proto bychom se jako voliči měli kromě předvolebních programů řídit i dosavadním působením konkrétních kandidátů, jejich zkušenostmi a pokud k tomu již měli možnost, i minulým dodržováním předvolebních slibů.

Toto by si voliči měli uvědomit a volební kalkulačku použít jako nástroj, který jim pomůže lépe identifikovat programovou shodu, ne však s konečnou platností určit politickou stranu, kterou volit. Volební kalkulačka nám může být užitečným nástrojem, pokud ji správně použijeme. Ale stejně jako u většiny nástrojů, pokud její funkci nepochopíme správně, může nadělat více škody, než užitku. A my se můžeme po volbách divit, že se námi volení politici chovají jinak, než jak proklamovali v programu. Tomuto zcela nezabráníme nikdy, ale hodnocením vícero kritérií se tomu snažme alespoň co možná nejvíce předejít.

Reklama